همه چیز درباره ی طراحی روف گاردن در پشت بام و یا بالکن خانه

روف گاردن یا پشت بام سبز چیست؟

روف گاردن یا پشت بام سبز فضایی است، که امکان اجرای طراحی منحصر به فرد فضای سبز و کاشت گل و گیاه به همراه عناصر محوطه‌سازی در بستر سقف خانه فراهم می‌کند. امروزه با افزایش قیمت زمین، ایجاد فضای سبز بر روی سقف و تراس ساختمان‌ها با کاربری‌های متفاوت، به عنوان راه حلی مناسب برای طراحی شهری به شمار می‌آید
طرح‌های متنوعی برای اجرای بام سبز وجود دارد. با انتخاب طرح روف گاردن متناسب با علایق شما، به همراه عناصر مختلف مانند، گل و گیاهان طبیعی، آبنماها، آلاچیق و پرگولا و بسیاری از مواد دیگر می‌توانید، فضایی جذاب با دید و منظره زیبا طراحی کنید. در واقع با فضاسازی پشت بام خانه، باعث افزایش کیفیت و کارایی ساختمان می‌شوید. نمای ساختمان یکی از مواردیست؛ که طراحی روف گاردن در جلوه آن تاثیر بسزایی دارد. در طراحی نماهای آجری برای ایجاد زیبایی و جذابیت، از طراحی تراس سبز و یا روف گاردن استفاده می‌شود.

دلایل استفاده از سقف سبز

شاید فکر کنید روف گاردن‌ها فقط برای زیبایی ساخته شده‌اند، اما در طراحی ساختمان‌ها هر روش تازه‌ای که ابداع می شود حتما دلایل و مزیت‌هایی هم دارد. اگر شما در یک شهر شلوغ زندگی می‌کنید، اجرای روف گاردن تا حدی سر و صدای اطراف شما را مهار می‌کند و آلودگی هوا را تا حدی کاهش می‌دهد. از طرفی اگر شرایط آب و هوایی شما با کاشت برخی از سبزیجات و صیفی‌جات تطابق داشته باشد می‌توانید از محصولات سالم خودتان استفاده کنید.
یادتان باشد روف گاردن ها عایق‌های محکمی در برابر سرما و گرما هستند. به طوری که در ابتدای فصل سرما ممکن است حتی نیازی به استفاده از وسایل گرمایشی نداشته باشید و در فصل گرما بالعکس. یکی از مهم‌ترین لطف‌هایی که یک سقف سبز در حق ساختمان شما به خرج می‌دهد این است که برخلاف سقف‌های سنتی که از قیر و ایزوگام های ساده ساخته می‌شدند، روف گاردن‌ها با جذب گرمای خورشید به جای بازتاب دادن آن، به صورت یک عایق طبیعی برای ساختمان‌ها عمل می کنند و در نتیجه هزینه‌های انرژی را تا حد زیادی کم می‌کنند.

نکات قابل ذکر در مورد روف گاردن

معمولا افراد برای اجرای روف گاردن یک دغدغه مهم دارند و آن هم اینکه چه طور باید نشت آب و نفوذ نم و رطوبت به لایه های زیرین (سقف) را مهار کرد. بنابراین مهم ترین نکته‌ای که باید قبل از اجرای باغ بام به آن توجه کنید، زهکشی اصولی بام است. سقف خانه های امروزی دیگر به روش های قدیم ساخته نمی‌شود. این یعنی مهندسین در هنگام ساخت قابلیت تحمل بار را برای پشت بام شما در نظر می گیرند.
اما اگر از این مساله مطمئن نیستید، حتما موضوع را با یک کارشناس خبره درمیان بگذارید تا بدانید سقف شما توانایی حمل بار را دارد یا خیر. از طرفی گیاهانی که آب را در خودشان ذخیره می‌کنند و نیازمند آبیاری هر روزه نیستند، بهترین گزینه برای اجرا در روف گاردن محسوب می‌شوند. این گیاهان در مصرف آب هم صرفه‌جویی می‌کنند و با هر شرایط آب و هوایی سازگار هستند.
در طراحی پشت بام در مناطق مرطوب و محیط‌هایی که باران مناسبی دارد، نیاز به آبیاری هم کم است. در واقع بام سبز شما بخشی از طبیعت می‌شود که با شرایط آب و هوایی تطبیق می‌یابد. در انتخاب خاک هم بسیار دقت کنید. خاک‌های فرآوری شده و مخصوص برای روف گاردن‌ها وجود دارد که ویژگی‌های ساختاری سقف‌های سبز از جمله ضخامت کم بستر و محدودیت وزنی را در نظر می‌گیرد.
خاک استفاده شده در روف گاردن باید سبک باشد تا از وارد آمدن فشار‌های اضافی به زیرساخت‌های روف گاردن جلوگیری شود. خاک مناسب برای اجرای روف گاردن باید متخلخل باشد و توانایی جذب و نگهداری آب را به خوبی به عهده بگیرد. این خاک باید دارای مواد معدنی کافی را دارا باشد تا هر سال مجبور به تعویض خاک نشوید. زهکشی این خاک هم از اهمیت بالایی برخوردار است و پیشنهاد می‌شود کار را به یک فرد بسیارمتخصص بسپرید.

انواع کلاس های موجود در روف گاردن

کلاس‌های روف گاردن به دسته های کلاس A ،B ،C ،D و E تقسیم‌بندی می‌شود. در روف گاردن کلاس A از سنگ یا موزاییک به عنوان کف بام استفاده می شود. پوشش گیاهی کلاس A شمشاد است و فضای مرکزی روف گاردن با چمن طبیعی پوشانده می شود. اجرای فضای سبز به وسیله عایق کاری و زهکشی دقیق انجام می‌شود. در این نوع باغ بام از آلاچیق و سایبان استفاده می‌شود و معمولا جنس «ترموود» است.
استفاده از نور مخفی و چراغ هایی در محوطه برای نورپردازی در شب هم در روف گاردن کلاس A مرسوم است. در سقف سبز کلاس B، از ترموود به عنوان کف بام استفاده می‌شود. برای اجرای فضای سبز از باکس و گلدان استفاده می‌شود و گیاهانی مانند کاج و سرخس در پوشش گیاهی این کلاس به چشم می‌خورد. مبلمان این فضا از جنس حصیر و چرم است. نورپردازی این نوع سقف سبز با استفاده از چراغ هایی در محوطه در کنار آلاچیق‌ها و سایبان ها انجام می‌شود.
در روف گاردن کلاس C، از ترموود پلکانی برای کف بام استفاده شده و اجرای فضای سبز پشت بام به صورت باکس ترموود پلکانی است. این باکس‌ها از گل و گیاه طبیعی پر می‌شوند. مبلمان نیز از جنس ترموود بوده و از چراغ باغی و نور مخفی برای نورپردازی سقف سبز کلاس سی استفاده می‌شود. آلاچیق هایی که برای طراحی این نوع روف گاردن استفاده می‌شود با نمونه‌های معمولی تفاوت دارد.
طراحی بام سبز کلاس D کاملا به طراحی کلاس C شبیه است. در طراحی این روف گاردن از ترموود پلکانی به عنوان کف بام استفاده می‌شود و اجرای فضای سبز پشت بام با استفاده از باکس ترموود پلکانی بوده و همان پوشش گل و گیاه است. نورپردازی به کمک چراغ باغی و به شکل مخفی انجام می‌شود. در روف گاردن کلاس E از سنگ به عنوان کف بام استفاده می‎شود. پوشش گیاهی فضای مرکزی حتما چمن مصنوعی است. سایبان و آلاچیق هم در این کلاس نقش دارند. جنس مبلمان باز هم ترموود است و نورپردازی فضا با استفاده از چراغ باغی انجام می‌شود.

انواع طراحی:

لینک های مرتبط

  1. همه چیز در مورد درباره روف گاردن
  2. معماری سبز یا پایدار
  3. کلاس های روف گاردن